Mobil Dünya Kongresi (MWC) İspanya–Barcelona'da devam ederken Vodafone Türkiye CEO'su Gökhan Öğüt, teknoloji yarışında daha da gerilere düşmemek için ne gibi adımlar atılması icap ettiğine dair önemli tespitlerde bulundu.
Hazır sektörden bir ismi bulmuşken Davos toplantılarının ana teması ‘Dördüncü Endüstri Devrimini Yönetmek–Mastering the Fourth Industrial Revolution'u, 1 Nisan'da tanışacağımız 4.5G teknolojisini ve sektörün mevcut tablosunu müzakere ettik.
Türkiye 4G'yi kullanan 140 ülkeden sonra 4.5G'ye yeni adım atıyor. Bu teknolojide de 39 ülke bizden hızlı davrandı. Aheste kaldığımız seneleri telafi etmemiz ve 4.5G'nin başarılı olması için geniş bant erişim imkânı veren fiber kablo ağının en ücra köşeye kadar uzanması şart. 4.5G için aboneler herhangi bir ilave ücret ödemeyecek. Onay için kısa mesaj atmaları ve kartları uyumlu olmayanların SIM kartlarını ücretsiz Vodafone bayilerinden temin etmeleri kâfi. Fiber altyapısı gelişmiş memleketlerin çok gerisinde. Mesela Güney Kore'de 574 bin kilometre fiber uzunluğu ile her hanede fiber kablo ucu var. Portekiz 545 bin kilometre uzunluğunda fiber ile 100 haneden 70'ine geniş bant hizmeti sunuyor. Her iki coğrafyadan 7 kat fazla yüzölçümüne sahip olmamıza rağmen bizdeki fiber uzunluğu sadece 256 bin 828 kilometre. Yüz haneden sadece 21'inde fiber hattı mevcut. Bakır kablolarla saniyede 15 megabit seviyesinde hıza razı oluyoruz.
26 MİLYAR TL KAYNAK LAZIM
Türkiye genelinde şehirlerarasında ve şehir içlerinde yeni fiber döşenmesi, yeni yapılan binaların fiber döşenmiş olarak inşa edilmesi gerekiyor. En azından belediyeler, bina ruhsatı vermeden evvel diğer şartların yanında fiber döşenip döşenmediğine de bakabilir. Bu bile geleceğe dönük büyük bir adım olur. Fiberin her haneye ulaşması için 26 milyar TL'lik yatırıma ihtiyaç var. Bunu tek bir firmanın yapması mali ve teknik açıdan mümkün görünmüyor. Ortak strateji tayininde ise fiber altyapı tekelini elinde bulunduran Türk Telekom (TT) ayak diretiyor. Ne kendisi kablo yatırımlarını tamamladı ne de Vodafone ve Turkcell'in önünü açıyor. TT'nin umursamaz tavrında, Abdulhamid Han devrinden itibaren döşenen bakır kabloları söküp satmasının ve Hazine'nin hakkı olan yüksek meblağları bilançoda nasıl kamufle edeceği suâline cevap aramasının payı olabilir mi? Oralara kadar düşeceklerine ihtimal vermem.
2005'te özelleştirilen Telekom bugüne dek fiber altyapısını reklamlarda söylendiği gibi tamamlasaydı bu tartışmaya hiç girilmezdi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) da bugün sadece altyapının kullanım esaslarını tespit eder ve hızla mesafe alınırdı. Mevcut siyasi iklimde, yönetim kurulunda Saray'a yakın isimlerin yer aldığı TT üzerinde BTK'nın ağırlığını koymasını beklemek hayal. Vodafone Türkiye CEO'su Gökhan Öğüt'e rekabete açılması gereken sektörde TTNet ve Avea'nın Türk Telekom çatısı altında tek marka olarak birleştirilmesinin rekabet ihlali olup olmadığını sordum. Gökhan Bey, şimdilik marka gibi görünen işlemin tüzel kişilik birleşmesine dönüşmesinden endişeli. Gökhan Bey, mevzuun takipçisi olduklarını ihtiyatlı bir dille aktardı: “Ülkemizin genişbant hedeflerine ulaşmasında hâkim operatöre de önemli bir sorumluluk düşüyor. Hâkim operatörün şirketlerinin marka birleşimi altında bir araya gelmesinin, altyapı sağlayıcı kimliğini ileride kaybetmemesi açısından, ileride tüzel kişilik birleşmesine de varan bir aksiyon olmaması lazım.”
En uygunu kamu-özel sektör ortaklığı
Marka birleşmesi, altyapı sağlayıcısı olan bu şirketin aynı zamanda entegre operatör olması anlamına gelirse Vodafone ve Turkcell haksız rekabete maruz kalır. “Hâkim operatörün de ticari hedefi olan entegre operatör olmak, ancak, tamamıyla bağımsız bir altyapı şirketi kurulması ve ülkemizdeki tüm sabit altyapıların bu şirkete devredilmesi ile olabilir.” tespitinde bulunan Öğüt'e göre mevzuat fiber paylaşımına ve yeni yatırımlara destek olacak şekilde düzenlenmeli. İlaveten, 100'den fazla ülkede deklare edilmiş olan kapsamlı bir Ulusal Genişbant Politikası, Türkiye'de de yazılı hale getirilmeli. Gökhan Bey, tercih edilmesini istedikleri yatırım modelini ise şöyle özetledi: “Bu konuda dünyada kendini kanıtlayan ve Türkiye için de en uygun olan model Kamu-Özel Sektör-Ortaklıklar (Public-Private-Partnership) modelidir.”
İspanya Rekabet Kurumu (CNMC), telekomünikasyon sektöründe bu modeli destekleyen ilham verici bir karara imza attı. CNMC, ülkede 3 fiber altyapı sağlayıcının da hizmet verdiği 34 bölge haricindeki yerlerde yüzde 45 pazar payı ile hâkim operatör konumunda bulunan Telefonica'ya altyapı paylaşımı yapması gerektiğini bildirdi. Söz konusu 34 bölge, İspanya yüzölçümünün yaklaşık olarak dörtte birini oluşturuyor. Sanayi ve Ekonomi bakanlıkları tarafından da incelenecek olan CNMC'nin teklifi, bu iki bakanlıktan onay alarak resmileştiği takdirde nihaî; karar mercii olan Avrupa Komisyonu'na taşınacak.
Vodafone Türkiye CEO'su Gökhan Öğüt, Gigabit Toplumu'nun evlere kadar giden FTTH teknolojisi (fiber erişim) ile oluşacağını söyledi.
ENDÜSTRİ 4.0, DİJİTAL DÖNÜŞÜM İLE MÜMKÜN OLACAK
Dijital Dönüşüm için yeni nesil genişbant teknolojileri barındıran çok iyi bir altyapı gerekiyor. Dijital Dönüşüm ve Endüstri 4.0, saniyede 1 gigabitlere (1.000 megabit) varan hız ile veri indirme ya da yollama imkânı veren fiber altyapıyla mümkün olacak. Vodafone Grup CEO'su Vittorio Colao'nun ‘Gigabit Toplumu' diye nitelediği içtimai değişimi ıskalamamak için herkesin standart hale getirilmiş fiyatlarla eşit şartlarda ulaştığı tek bir fiber altyapısı hızla tesis edilmeli. Böylece hem 4.5G ile bir sonraki teknoloji olan 5G baz istasyonları arasındaki geçiş kolaylaşacak hem de evlere ve müesseselere kadar olan fiber ihtiyacı çözülebilecektir.
Gökhan Öğüt'ün şu sözlerini dikkate almazsak iletişim asrında yaya kalabiliriz: “5 yıl çok kritik. Çünkü özellikle 4.5G, ardından da 5G ile birlikte çok fazla veri kullanımı söz konusu olacak ve bu talebi ancak yaygın bir fiber altyapıyla karşılayabiliriz. Ekonomik gelişme ve rekabet gücünde artış için ulusal çapta Yeni Nesil Şebeke kurulumunu ve fibere erişimi mutlaka gerçekleştirmeliyiz. Vodafone Türkiye olarak, bir memleket meselesi olduğuna inandığımız fiber altyapı konusunda dün olduğu gibi bugün de tüm paydaşlarla birlikte çalışmaya hazırız.”
S7'de ekran daima açık kalacak
Samsung Electronics fuarda Galaxy ürün ailesinin en yeni üyeleri Samsung Galaxy S7 ve Galaxy S7 Edge'in tanıtımını yaptı. Yeni modelde tasarımın sadeleştirilmesinin yanı sıra geliştirilen kamerası, modernize edilen yazılım işlevleri ve bağlantı özellikleri ile dikkat çekti. Galaxy S7'ler suya ve toza karşı dayanıklı olarak tasarlandı. Galaxy S7 ile birlikte gelen önemli bir yenilik de ‘ekran daima açık' özelliği. Bu sayede bildirimleri görmek için ekranı açmaya gerek kalmıyor.
5G için stratejik ortaklıklar kurdu
Geniş akıllı telefon, telefon-tablet, bilgisayar ve IoT cihazı yelpazesi için kablosuz iletişim çözümleri sunan Intel, 5G kablosuz ağlar için gerekli zemin hazırlıkları yapıyor. Şirket, 5G'nin yaygın olarak kullanıma sunulması için gerekli zemini hazırlamak üzere Ericsson, LG Electronics, Nokia, Verizon gibi firmalarla çalışmalar yapacağını duyurdu. Intel Ericsson ile ağ dönüşümü, bulut ve IoT alanlarında ortak denemeler gerçekleştiriyor. Yeni nesil arabalar için LG Electronics ile 5G telematik teknolojileri geliştirecek.
Artırılmış gerçeklik hızla gelişiyor
MWC 2016'da tanıtılan ürünlerden biri de Epson'un, akıllı gözlük ailesinin en yenisi Moverio BT-300'dü. Epson Moverio BT-300, Si-OLED adını taşıyan özel bir mikro ekran projeksiyon sistemi barındırdığı için artırılmış gerçeklik deneyimini bir seviye üste çıkarıyor. Gözlüğün geçmiş modellere kıyasla yüzde 30 daha hafif olması bir ilerleme olarak değerlendirilebilir. Artırılmış gerçeklik gözlüğünün sevkiyatına 2016'nın son çeyreğinde başlanması planlanıyor. Nihai satış fiyatı ise henüz açıklanmadı.
CAT, düşmelere karşı garantili
Amerikan iş makinesi üreticisi CAT (Caterpillar) dünyanın ilk termal kameraya sahip Android işletim sistemli akıllı telefonunu duyurdu. Dayanıklılığı ile ön plana çıkan CAT S60 adlı cihazın, su geçirmez özelliği de dikkat çekiyor. Termal kamera tamamen karanlıkta dahi kullanılabiliyor ve 15 ila 30 metre arasındaki mesafelerdeki ısıyı görüntüleyebiliyor. Firma, 599 dolardan satışa çıkarılacak telefon için 1,8 metreden düşmelere karşı ürüne zarar gelmeyeceğinin garantisini veriyor.
Vestel, Venus 3'ü tanıttı
Vestel, Venus 3'ü ve yeni modellerin prototiplerini ilk kez MWC 2016'da tanıttı. Vestel, MWC'de başta akıllı telefonu Venus olmak üzere tablet, mobil cihazlarla etkileşimli, 4K teknolojisine sahip akıllı televizyonlar, dijital bilgilendirme ekranları, otel TV'ler, akıllı tahta ve akıllı ev sistemleri ile yer alıyor. Etkinliğe 3. kez katılan Vestel, fuardan yeni iş ortaklıkları kurarak ayrılmayı hedefliyor.