Gazetemizin magazin sayfasında Nur Muhammed Tarhan imzasıyla yayımlanan ve kitap okumayı aşkla seven yabancı starları anlatan haber, insanda ‘bizim ünlülerimiz de bu kervana katılsalar' arzusu doğuruyor.
Mesela, benim de bayılarak izlediğim Emma Watson, “Our Shared Shelf” adıyla bir kitap kampanyası başlatmış. Takipçileriyle kadın erkek eşitliği üzerine seçtiği kitapları tartışırken haftada bir kitap bitirme hedefiyle sinema kariyerine ara vermiş. Ne gıpta edilesi bir davranış. Aferin sana Emmacık.
Benzer bir etkinliği ben düzenlesem, oyunculara hangi kitapları okumalarını tavsiye ederdim? Oturup ciddi ciddi düşündüm ve listenin ilk kategorisine biyografileri koymam gerektiğine karar verdim. Gerçek insanların hayat hikâyeleri profesyonel koçlardan daha fazla yardımcı olabilir çünkü.
Oyuncuların yetişme sürecinde, durumlarla duygular arasındaki karmaşık ilişkinin dehlizlerinde yürüyebilen usta kalemleri rehber edinme alışkanlığı kazanılıyor mu emin değilim. Oysa sinema veya tiyatroda kariyer yapmak isteyen gençler edebiyatın hayal kahramanlarıyla birlikte biyografi kitaplarında anlatılan hakiki dünyalara da aşina olmak zorunda.
Benim için bu alanın piri Stefan Zweig'dır. Edebiyatçılığının avantajını kullanarak yazdığı biyografiler olağanüstü lezzetlidir. Duygu ve düşünce kırıntılarından onun kadar isabetli sonuçlar çıkarabilene rastlamadım. Hayatı anlatılan kişiye özel ilgi duymasanız bile o kitabı elinizden bırakamazsınız. Yaşanan her sahneyi dönemin tarihsel koşullarıyla birlikte vermekle kalmaz, neden sonuç ilişkilerini kâh yetkin bir psikolog, kâh babacan bir duyarlılıkla ele alarak bize anlama eyleminin inceliklerini öğretir.
Böylece biz onun kaleminden Balzac, Erasmus, Freud, Marie Antoinette, Fouche, Casanova, Stendhal, Tolstoy, Dostoyevski, Dickens, Magellan, Kleist, Hölderlin, Nietzsche'yi okurken sadece o kişileri daha yakından tanıma imkânına kavuşmayız. Aynı zamanda kendi hayatımızın insanlarına nasıl bakmamız gerektiğini de öğrenir, yargılayıp etiketlemenin kolaycılığından kaçınır hale geliriz.
Yaşamın donuk fotoğraflarını canlandırıp serüven dolu bir film tadı almak bizi hafifletir ve yaşananlar ne kadar acı olsa da taşıma kolaylığı getirir. Tabii ki oyuncular, biyografi okumanın bizim gibi sıradan insanlara sağladığı zenginliklerden çok daha fazlasını elde edeceklerdir. Bizim düşünce ve davranış repertuvarımızı olgunlaştıran gerçek hikâyeler oyuncuların insanlık durumlarını kavrama kabiliyetlerini kim bilir nasıl da geliştirir.
Kitaplığımın yarısını kapsayan biyografiler saymakla bitmez. Son yıllarda ilgiyle okuduğum birkaçını belirtmekle yetineyim:
Elliot Engel/Oscar Nasıl Wilde Oldu, John J. Ross/Shakespear'in Titremesi, Orwell'in Öksürüğü, Michael White/ Leonardo-İlk Bilgin, Anne Delbee/Camille Claudel, Claire Tomalin /Jane Austen, Anchee Min/Madam Mao Olmak, Miguel Asin Palacios/Dante ve İslam.
Oyuncularla birlikte herkese önereceğim başka bir kitap türü de psikiyatristlerin kaleme aldığı ünsüz insanların gerçek hikâyeleri. Bu konunun bana göre ustası hemen her eserini okumaya doyamadığım Oliver Sacks. Geçen yıl kaybettiğimiz Sacks'ı yıllar önce Mars'ta Bir Antropolog adlı eşsiz kitabıyla tanıyıp meftunu olmuştum. Hayatın az bilinen muhteşem zenginliğini tanımak isteyenlere Karısını Şapka Sanan Adam, Halüsinasyonlar, Müzikofili, Uyanışlar, Renk Körleri Adası, Sesleri Görmek, Dayanacak Bir Bacak ve diğer yapıtları hararetle öneririm.
İrvin Yalom'un kitapları da son derece öğretici tabii. Vamık Volkan'ın Kusursuz Kadının Peşinde adlı kitabını yıllar önce hayretler içinde okumuş ve ardından tüm psikiyatrist günlüklerine dadanmıştım. Gençliğimde edebiyatın kurgu kahramanları ilgimi çekerken orta yaşlarımdan itibaren ünlü ünsüz demeden hayatın gerçek yüzlerine meyletmemde sanırım gazeteciliğin de etkisi oldu.
Nur Muhammed Tarhan'ın haberinden Emma Watson'ın dışında sinema ve sahnelerin diğer bazı ünlülerinin hangi kitapları okuduğunu öğrendik. Keşke bizim oyuncularımız, şarkıcılarımız ve çalgıcılarımızın okuma listelerine de vâkıf olabilsek. Takipçileriyle kitapları tartışan Emma Watson gibi biri çıkar mı bizden acaba?